Feb 2, 2009

Perihal Cat (paint)


Cat apa paling bagus sekali? which paint should i choose? good paint? Cat murah? ICI ? NIPPON? PAR? So today aku pegi ke Kedai Cat Boon Seng kat klang, jalan meru (Sebelah Plaza Pantai Bharu). Utk orang klang, shah alam, kedai ni price dia agak reasonable jugak, selalu bagi diskaun. Apart from those 3 popular brand tu, ada banyak lagi brand..macam KCC (korea), matex, colourland (Msia), Jotun (Norway), Season, Seamaster, etc2. As for those 3, ICI dulux is UK, Nippon - Japan, Par - x tahu. So aku mintak lah buku2 cat bawak balik rumah so that senang aku nak pilih colour yg sesuai.

Menurut tokey kedai tu, cat yg paling bagus ialah ICI dulux, lepas tu Nippon paint. Sebab tu harga dia mahal kot. Kalau ICI dulux weathershield harga dalam rm110, Nippon weatherbond pulak ~ rm 100 camtu, tu harga 5 liter punya tin. So kalau nak cat rumah tu kurang2 kena 2 tin, adehh.. Tapi kalau untuk interior harga agak murah sikit ICI Pentalite Easy Clean price dalam rm85 jek, and Nippon pulak less than that. Nak murah lagi ada, tapi brand murah la..tepuk dada tanya selera, nak yg mana cantik ke, tahan lama ke, bersinar2 ke. Tapi kalau nak colour pelik2, kita boleh request, guna Nippon colour Creation machine, dia akan campur main colour sampai jadi kaler yg kita nak. Tapi harga jadi mahal la dalam rm95 camtu untuk Nippon Spot Less

So aku decide ngan ada budget skit n consider umah aku yg kecik -
interior wall - ICI Pentalite EasyClean colour Debutant
feature wall - Nippon Spotless colour Golden Sage
exterior back - ICI weathershield colour Monterrey
exterior front- Nippon weatherbond colour Woodford + Light Leaf

Ntah apa la jadi bila dah siap nanti, men belasah jek ni.

7 comments:

  1. saya pun jual cat tapi cat kapal la... berminat sila PM saya.. hehe..

    ReplyDelete
  2. waa ye ke? ade ke cat kapal? ke kopi cap kapal api hehe :D

    ReplyDelete
  3. try gi beli direct dr kilang
    lagi murah rasanya
    as what my parent did
    tapi kena ada kenalan lah
    ada membe keje situ lagi senang

    and as usual
    ICI mg recommended by all

    ReplyDelete
  4. umah da siap pkai bj baru jgn lupe publish tau!

    ReplyDelete
  5. waahh beli dari kilang ke..kat mana kilang dia ek?

    hehe rumah cat baru tapi baju lama juga cik azalea :D

    ReplyDelete
  6. catmurah.service-chiller.biz nitip link brooo...

    ReplyDelete
  7. http://catmurah.service-chiller.biz

    ReplyDelete